Fachbereichskolloquium Psychologie Wintersemester 2020/2021

Dr. Isabel Thielmann, Universität Koblenz-Landau: „Understanding individual differences in prosocial behavior: A theoretical framework and meta-analysis”

02. Dezember 2020 16:00 – 02. Dezember 2020 18:00

Dr. Isabel Thielmann, Universität Koblenz-Landau

Prosocial behaviors are among the most basic ingredients of well-functioning interpersonal relationships between dyads, groups, and societies at large. Crucially, there are considerable individual differences in the extent to which people behave in a prosocial manner in the sense of benefitting others at personal cost. To account for this interindividual variation, previous research has considered a host of different personality traits, such as the Big Five, the Dark Triad, empathy, social value orientation, and trait anxiety – to name a few. In my talk, I will present a theoretical framework and meta-analysis that integrates this prior evidence to illuminate when, which, and how personality traits relate to prosocial behavior in situations of interdependence. Specifically, across 770 studies comprising 3,523 effect sizes, we found support that the associations between personality traits and prosocial behavior can be accounted for by key situational affordances involved in different classes of interdependent situations (i.e., a possibility for exploitation, a possibility for reciprocity, temporal conflict, and dependence on others under uncertainty). I will discuss implications of these findings for future research and delineate how an affordance-based perspective can help us further enhance our understanding of the many aspects of human prosociality.

Als Teilnehmer können Sie mit folgendem Link am Kolloquium teilnehmen:

Der Ablauf ist wie folgt:

• Sie können entweder die WebEx Anwendung auf dem Computer starten (blauer Button: „Jetzt beitreten“) oder im Browser teilnehmen (Link darunter: „per Browser beitreten“)
  • Loggen Sie sich mit Ihrem akademischen Namen und einer Emailadresse ein (dies sind einmalige Anmeldedaten für eine bestimmte Sitzung)
  • Mit den obigen Links wird das Passwort automatisch eingetragen. Falls doch notwendig, nutzen Sie als Passwort: FB04
  • Der Moderator hat Kontrolle über das Mikrofon. (standardmäßig sind während der Präsentation nur die Mikrofone des Vortragenden und des Gastgebers aktiviert).
  • Um eine Frage zu stellen, nutzen Sie bitte die Funktion „Hand heben“ in WebEx (unten zu finden, wenn man auf die drei Punkte „…“ klickt). Ihr Mikrofon wird durch den Moderator angeschaltet.

Dr. Isabel Thielmann, Universität Koblenz-Landau:

Prof. Dr. Daniel Heck