Fachbereichskolloquium Psychologie Wintersemester 2020/2021

Prof. Dr. Claudio da Cunha, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, Brasilien: „How motivation drives reward-seeking behaviors”

16. Dezember 2020 16:00 – 16. Dezember 2020 18:00

Prof. Dr. Claudio da Cunha, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, Brasilien

„How motivation drives reward-seeking behaviors”

Most behaviors are motivated by physiological needs like drinking, eating, and sex or by a social motive. A common mechanism for all motivated behaviors is the activation of midbrain dopamine neurons that project to the nucleus accumbens (NAc). The NAc is considered an interface between motivation and motor actions. It has been shown that when something better than expected happens, the midbrain neurons release dopamine in the NAc. When a neutral stimulus is paired with a rewarding stimulus, the neutral stimulus, now named conditioned stimulus (CS), acquires motivational salience – the property of evoking dopamine release in the NAc, which motivates approach behavior towards the place where the reward is expected to be delivered or towards the CS. This attractive form of motivational salience is called incentive salience. This is the mechanism that explains how motivation drives reward-seeking behavior. However, it is not completely understood how approach behavior is encoded by the NAc neurons. According to a model proposed by the speaker and named “mosaic of broken mirrors”, the neurons of the NAc shell are compared to pieces of a mosaic, each encoding a place to go. This way, the behavior of approaching a particular place could be initiated by the activation of a subset of place-to-go cells. More recently, we found that when a rat runs towards a reward area located in the end of a radial maze arm, nearly 90% of the neurons recorded in the NAc shell exhibited an activation peak and valley that occurred at different stages of the run. This finding suggests that during approach behavior, instead of the activation of the same subset of Nac neurons that drives locomotion from the beginning to the end, most NAc neurons are activated in sequence, each subgroup of place-to-go cells driving locomotion only during a discrete stage of the run. In this talk the speaker will present evidence that this activation pattern may be produced by the integration of inputs from hippocampal place-cells.

Als Teilnehmer können Sie mit folgendem Link am Kolloquium teilnehmen:

Der Ablauf ist wie folgt:

• Sie können entweder die WebEx Anwendung auf dem Computer starten (blauer Button: „Jetzt beitreten“) oder im Browser teilnehmen (Link darunter: „per Browser beitreten“)
  • Loggen Sie sich mit Ihrem akademischen Namen und einer Emailadresse ein (dies sind einmalige Anmeldedaten für eine bestimmte Sitzung)
  • Mit den obigen Links wird das Passwort automatisch eingetragen. Falls doch notwendig, nutzen Sie als Passwort: FB04
  • Der Moderator hat Kontrolle über das Mikrofon. (standardmäßig sind während der Präsentation nur die Mikrofone des Vortragenden und des Gastgebers aktiviert).
  • Um eine Frage zu stellen, nutzen Sie bitte die Funktion „Hand heben“ in WebEx (unten zu finden, wenn man auf die drei Punkte „…“ klickt). Ihr Mikrofon wird durch den Moderator angeschaltet.

Prof. Dr. Claudio da Cunha, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, Brasilien

Prof. Dr. Daniel Heck