Terminplan Fachbereichskolloquium Psychologie Wintersemester 2020/2021

Prof. Dr. Werner Schneider, Universität Bielefeld: „Cognitive behavior of humans and animals: Introducing a situation model framework”

03. Februar 2021 16:00 – 03. Februar 2021 18:00

Prof. Dr. Werner Schneider, Universität Bielefeld

Cognitive behavior of humans and animals can be defined by the two key features of flexibility and context-sensitivity. In my talk, I will sketch a framework for understanding cognitive behavior (Schneider et al., 2020) based on the following focus perspectives: (1) action control approaches to habitual and cognitive behavior (2) “Two systems” for thought and action (3) capacity-limited working memory and attentional control, and (4) cognitive maps. Based on these perspectives, the concept of a behavioral episode will be introduced within our overarching framework of “situation models”. The flexible set-up, testing (e.g., simulation), and fast learning of such episodes are suggested to serve as the mechanistic basics of flexible and context-sensitive behavior.

Als Teilnehmer können Sie mit folgendem Link am Kolloquium teilnehmen:

Der Ablauf ist wie folgt:

• Sie können entweder die WebEx Anwendung auf dem Computer starten (blauer Button: „Jetzt beitreten“) oder im Browser teilnehmen (Link darunter: „per Browser beitreten“)
  • Loggen Sie sich mit Ihrem akademischen Namen und einer Emailadresse ein (dies sind einmalige Anmeldedaten für eine bestimmte Sitzung)
  • Mit den obigen Links wird das Passwort automatisch eingetragen. Falls doch notwendig, nutzen Sie als Passwort: FB04
  • Der Moderator hat Kontrolle über das Mikrofon. (standardmäßig sind während der Präsentation nur die Mikrofone des Vortragenden und des Gastgebers aktiviert).
  • Um eine Frage zu stellen, nutzen Sie bitte die Funktion „Hand heben“ in WebEx (unten zu finden, wenn man auf die drei Punkte „…“ klickt). Ihr Mikrofon wird durch den Moderator angeschaltet.

Prof. Dr. Werner Schneider, Universität Bielefeld

Prof. Dr. Daniel Heck