Neuigkeiten und Termine

Termine

14.05.2019  Der Science Slam war ein voller Erfolg! Herzlichen Dank an die Slammer und alle Beteiligten! Bilder der Veranstaltung sehen Sie hier

Neuigkeiten

Adrian Rothers erhält den Posterpreis der Konferenz der International Society of Political Psychology 2019 für das Poster

Rothers, A. & Cohrs, J. C. (2019). What Makes People Feel Respected in Political Disagreements?

Karoline Körfer erhält den Posterpreis der Fachgruppentagung Klinische Psychologie für das Poster

Körfer, K., Schemer, L. & Glombiewski, J. (2019). Viel hilft viel? Eine experimentelle Untersuchung zur Dosis-Wirkungs-Beziehung von Schmerzexpositionen.

MSc Annuska Berz (AE Verhaltensneurowissenschaft) hat von der G.A.-Lienert-Stiftung für Nachwuchsförderung in Biopsychologischer Methodik ein Reisestipendium erhalten für einen 3-monatigen Forschungsaufenthalt bei Prof. Dr. Jill L. Silverman, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, University of Davis, CA, USA zum Thema:
Das Angelman-Syndrom im Rattenmodell: Pharmakologische Behandlung mit dem Wachstumsfaktor IGF-II im 50-kHz Playback Paradigma.

Matthias Sperl erhält den Young Researcher Award 2018 der DGPA und der Firma Brain Products, 1000 € für die Publikation

Sperl, M. F., Panitz, C., Rosso, I. M., Dillon, D. G., Kumar, P., Hermann, A., ... & Mueller, E. M. (2018). Fear extinction recall modulates human frontomedial theta and amygdala activity. Cerebral Cortex, 1, 15.

Christopher Stolz erhält den Posterpreis 2018 der Fachgruppe Biologische Psychologie der DGPS (300 €) für das Poster

Stolz, C. & Mueller, E.M. (2018). Expectation violations are not expectation violations – Neural responses to unpredicted reward omission and unpredicted punishment differ during a simple reversal learning task.

Veröffentlichungen

Pinquart, M. & Block, H. (in press). Coping with broken achievement-related expectations in students from elementary school: An experimental study.
International Journal of Developmental Science.

Fendt M., Brosch M., Wernecke K., Willadsen M. & Wöhr M. (in press). Predator odour but not TMT induces 22-kHz ultrasonic vocalizations in rats that lead to defensive behaviours in conspecifics upon replay. Scientific Reports.

Gollwitzer, M., Thorwart, A., & Meissner, K. (2018). Editorial: Psychological responses to violations of expectations. Frontiers in Psychology, 8:2357. DOI: 10.3389/fpsyg.2017.02357

Kube, T., Rief, W., Gollwitzer, M., & Glombiewski, J. A. (2018). Introducing an EXperimental Paradigm to investigate Expectation Change (EXPEC). Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 59, 92-99. DOI: 10.1016/j.jbtep.2017.12.002

Süssenbach, P., Gollwitzer, M., Mieth, L., Buchner, A., & Bell, R. (2016). Trustworthy tricksters: Violating a negative social expectation affects source memory and person perception when fear of exploitation is high. Frontiers in Psychology, 7:2037. DOI: 10.3389/fpsyg.2016.02037

Willadsen M., Best LM., Wöhr M. & Clarke PBS. (2018). Effects of anxiogenic drugs on the emission of 22-kHz and 50-kHz ultrasonic vocalizations in adult rats. Psychopharmacology.